STATE OF

OHIO

BOARD OF PHARMACY

Veterinary Clinic Inspection Guide Update

On March 2, 2020, the Board of Pharmacy adopted a new resolution to permit registered veterinary
technicians to access controlled substances that have been dispensed or personally furnished for the
on-site administration to patients undergoing treatment and/or boarding within a veterinary

clinic. The resolution text is below.

The Board has updated page 15 of the Veterinary Clinic Inspection Guide to reflect the adoption of
the resolution and is in the process of making corresponding updates to the rule. As a reminder, the
Veterinary Clinic Inspection Guide can be accessed by visiting: www.pharmacy.ohio.gov/VetInspect.

For questions regarding this change, the most expedient way to have your questions answered will
be to e-mail the Board office by visiting: http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx.

Resolution: Administration of Controlled Substances by Registered Veterinary
Technicians

Pursuant to section 4729.25 of the Revised Code, the State of Ohio Board of Pharmacy hereby
authorizes veterinary technicians to administer the controlled substances in a facility licensed in
accordance with Chapter 4729:5-20 of the Administrative Code in accordance with the following:

(1) The drugs have been personally furnished by a veterinarian and are intended for administration
to patients undergoing treatment and/or boarding within the veterinary clinic.

(2) The drugs must be stored in a securely locked, substantially constructed cabinet or safe with
access that is limited to veterinarians and veterinary technicians. The cabinet or safe must be
separate from those required in paragraphs (B) and (F) of rule 4729:5-20-03.

(a) The cabinet or safe shall be placed in an area that is not readily accessible to the public.

(b) The cabinet or safe shall remain locked and secured when not in use.

(c) In the case of a combination lock or access code, the combination or access code shall be
changed upon termination of employment of an employee having knowledge of the combination or

access code.

(d) In the case of a key lock, all keys shall be maintained in a secure place that is inaccessible to
anyone other than a veterinarian and veterinary technician.

(e) During non-business hours, the cabinet or safe shall be maintained in an area secured by a
physical barrier with suitable locks, which may include a locked room or secure facility.

(3) A record of drug administration shall be maintained in accordance with paragraph (E) of rule
4729:5-20-04 of the Administrative Code and shall also include the date and time the drugs are
accessed from the cabinet or safe.

(4) The responsible person shall report the theft or significant loss of drugs maintained pursuant to
this paragraph in accordance with rule 4729:5-3-02 of the Administrative Code.

This resolution shall remain in effect until such time as the Board makes corresponding updates to
rule 4729:5-20-03 of the Administrative Code or as otherwise determined by the Board.



http://www.pharmacy.ohio.gov/VetInspect
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx

