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Effective February 1, 2017, rule 4729-9-06 will no longer require approval from the Board prior
to the disposal of a licensee’s controlled substance inventory. Instead, the rule will require
adherence to all Drug Enforcement Administration (DEA) disposal requirements set forth in 21
C.F.R. 1317 and all recordkeeping requirements set forth in 21 C.F.R. 1304. A complete copy of
the new rule is included with this document.

For questions regarding disposal of controlled substance inventory, please review the following
guidance document and rule. If you need additional information, the most expedient way to
have your questions answered will be to e-mail the Board office by visiting:
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx.

NOTE: This rule only applies to a licensee’s controlled substance inventory and does not apply to
the disposal of drugs collected from the public via drug takeback receptacles or mail back
programs. More information on this can be accessed by visiting:
www.pharmacy.ohio.gov/disposal

Q1) Will I need to submit any information to the Board to dispose of my organization’s
controlled substance inventory?

No. The new rule no longer requires the submission of any information to the Board prior to the
disposal of a licensee’s controlled substance inventory. However, a licensee is required to keep
all records of disposal in accordance with federal regulations and rule 4729-9-14.

Q2) How long am I required to keep records documenting the disposal of controlled
substance inventory?

While some federal agencies have shorter record retention requirements, the State of Ohio

Board of Pharmacy requires all records, including those documenting the disposal of controlled
substance inventory, be maintained and readily retrievable for a minimum of three years.
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Q3) How do I know that my method of disposal meets the definition of non-
retrievable?

In the 2014 issuance of its final regulations regarding the disposal of controlled substance
inventory, the DEA states the following (emphasis added):

...the DEA indicated that incineration and chemical digestion are some examples of
current technology that may be utilized to achieve the non-retrievable standard. The
preamble of the NPRM states that sewering (disposal by flushing down a toilet or sink)
and landfill disposal (mixing controlled substances with undesirable items such as
kitty litter or coffee grounds and depositing in a garbage collection) are examples of
current methods of disposal that do not meet the non-retrievable standard. The term
non-retrievable is defined in the rule and is results-oriented because the DEA's concern is that
the substance be permanently rendered to an unusable state. The performance standard is that
the method renders the substance so that it cannot be transformed to a physical or chemical
condition or state as a controlled substance or controlled substance analogue...The DEA will not
be routinely engaged in evaluating new technologies intended to render controlled substances
“non-retrievable.” Much like the DEA does not evaluate, review, or approve the specific
processes or methods utilized to produce, synthesize or propagate a controlled substance, the
DEA will not evaluate, review, or approve the processes or methods utilized to render a
controlled substance non-retrievable, as long as the desired result is achieved.

The Board, much like the DEA, will not evaluate technologies to determine if they meet the non-
retrievable definition set forth in rule. For disposal methods other than incineration or use of a
DEA registered reverse distributor, the Board recommends having proper documentation from
the manufacturer demonstrating how such a method meets the definition of non-retrievable.

Q4) Does the rule address the disposal of controlled substance waste?

Yes. Paragraph (D) of the rule defines waste as “the unused portion of a controlled substance
resulting from administration to a patient from a registrant's stock or emergency supply.” It
does not require the disposal of such waste to meet the non-retrievable standard for inventory
but requires the licensee to use a method to render the drug unavailable and unusable.
Furthermore, a licensee is required to maintain a record of such disposal in accordance with 221
C.F.R. 1304 and rule 4729-9-14.

Q5) Does the rule address the disposal of controlled substances for residents of long-
term care facilities (LTCFs)?

Yes. Paragraph (C) of the rule outlines the process by which LTCFs may dispose of patient-
owned controlled substances. Positive identification of the Ohio-licensed pharmacist and the
director of nursing or other pharmacy or pharmacist-approved supervisory level nurse
responsible for the disposal is required. Methods for achieving positive identification are listed in
paragraph (N) of rule 4729-5-01 and may include wet-ink signatures of the individuals
responsible for the disposal on the required records.
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4729-9-06 Disposal of danger ous drugs which are controlled substances.

(A) As used in this rule, "non-retrievable’ means the condition or state to which a
controlled substance shall be rendered following a process that permanently alters
that controlled substance's physical or chemica condition or state through
irreversible means and thereby renders the dangerous drugs which are controlled
substances unavailable and _unusable for_all practical purposes. The process to
achieve a non-retrievable condition or state may be unique to a substance's
chemical or physical properties. A dangerous drug which is a controlled substance
is_considered non-retrievable when it _cannot _be transformed to a physical or
chemical condition or_state as a controlled substance or _controlled substance
analogue. The purpose of destruction is to render the controlled substance(s) to a
non-retrievable state and thus prevent diversion of any such substance to illicit

PUrposes.

(B) Any person legally authorized under Chapters 3719. and 4729. of the Revised Code
to possess dangerous drugs which are controlled substances shall dispose of such
drugs in accordance with 21 C.F.R. 1317 (1/1/2016). The method of destruction
must render the dangerous drugs which are controlled substances to a state of
non-retrievable. Records of controlled substance destruction that are required
pursuant to 21 C.F.R. 1304 (1/1/2016) shall be maintained for a minimum of three
years and made available to the board of pharmacy upon request.

(C) If a pharmacy is servicing a long term care facility or a consultant pharmacist is
employed by a long term care facility and is having a pharmacist witness the
destruction of ultimate user (patient-owned) controlled substances in the custodial
care of nursing staff in _an inpatient setting, then the pharmacy or consultant
pharmacist shall have policies and procedures in place to ensure compliance with
and shall comply with all of the following:

(1) Upon discontinuation of a patient's controlled substance medication, a nurse and
director_of nursing, or_other pharmacy-approved supervisory nurse, must
document the removal of the patient's medication from the medication cart or
storage area and record the transfer of the medications to a secure storage
areafor disposal.

(2) The record of the controlled substances removed from the medication cart, or
other area of storage, for disposal shall be made on the required controlled
substance proof-of-use sheet pursuant to rule 4729-17-05. Records shall
contain the date, patient name, drug name, drug strength, quantity, and the
positive identification of the two nurses responsible for removing the
medications from the medication cart, or other storage area, and transferring
the medications into the secure storage area.

(3) An Ohio licensed pharmacist and the director of nursing, or other pharmacy or
pharmacist approved supervisory level nurse, may destroy ultimate user
(patient _owned) controlled substances using _an _on-site_method. Both
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individuals shall personally witness and document the destruction of the
controlled substance medication pursuant to pargraph (C)(4) of this rule. The
on-site method does not_have to meet the definition of non-retrievable but
must render the drug unavailable and unusable.

(4) A record of controlled substances destroyed shall be made, containing the date
of destruction, patient name, drug name, drug strength, quantity, method of
destruction and the positive identification of the Ohio licensed pharmacist and
the director of nursing, or other pharmacy or pharmacist approved
supervisory level nurse, responsible for the destruction.

(5) The record of controlled substance destruction pursuant to paragraph (C)(4) of
this rule shall be maintained on-site for a minimum of three years and made
available to the board of pharmacy upon request.

(D) The unused portion of a controlled substance resulting from administration to a
patient from a registrant's stock or emergency supply may be destroyed using an
on-site method by any person legally authorized under Chapters 3719. and 4729. of
the Revised Code to possess dangerous drugs which are controlled substances. The
on-site method does not have to meet the definition of non-retrievable but must
render the drug unavailable and unusable. A record of such destruction shall be
made in_accordance with 21 C.F.R.1304 (1/1/2016) and shall be maintained for a
minimum of three vears and made available to the board of pharmacy upon request.






