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Guidance Document: Pick-up Station Request Form Submission 
 

Updated 2-26-2015 
 

Effective February 1, 2015, rule 4729-5-10 of the Ohio Administrative Code, which permits 
entities (known as Pick-up Stations) to receive patient-specific prescription medication on behalf 

of the end user/patient, will be amended as follows: 
 

 In order for a Pick-up Station to operate and/or conduct business in the State of Ohio, it 

must submit a request form electronically to the Board (see Q14 of this document).   
 

 The request is considered approved upon submission to the Board. Any request form 
submitted prior to February 1, 2015, must be approved by the Board.   

 

 If an entity is in violation of rule 4729-5-10, the Board may deny a Pick-up Station 
request.  

 
Please note: Those entities that have already filed an approved Pick-up Station request 

with the Board will not have to submit any additional information. 
 
To assist in the implementation of this rule change, the Board has developed the following 

guidance document.  Should you need any additional assistance, please do not hesitate to 
contact the Board.  The most expedient way to have your questions answered will be to e-mail 

the Board office by visiting: www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx.  Be sure to select "General 
Licensing Information" as your subject line. 
 

Q1) Where do I obtain a Pick-up Station Request Form? 
 

You can download a Pick-up Station Request Form by visiting: 
http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/GeneralDocumentUpload.aspx. 
 

There are two forms available. If the pharmacy and the Pick-up Station are not within the same 
corporation, you must use the "Pick-up Station Request Form 1-1".  If the pharmacy and the 

Pick-up Station are within the same corporation, you must use the "Pick-up Station Request 
Form 1-many". 
 

Q2) Is my facility the “Pharmacy” or the “Pick-up Station”? 
 

If your facility is shipping patient-specific prescription medication to a location where the end 
user does not live, then your facility is the “Pharmacy”.  If you are receiving patient-specific 
prescription medication on behalf of a patient, and the patient does not live at your facility, then 

your facility is the “Pick-up Station.”   
 

http://www.pharmacy.ohio.gov/
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-10v2
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx
http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/GeneralDocumentUpload.aspx
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Q3) What is my location’s terminal distributor of dangerous drugs (TDDD) number? 
 

Your facility’s TDDD number can be found on the license issued by the Ohio State Board of 
Pharmacy.  If not readily accessible, it can also be obtained here: 

https://license.ohio.gov/lookup/default.asp?division=96.  
 
Q4) How do I know if my facility is exempt from licensure as a terminal distributor of 

dangerous drugs? 
 

Exemption #1:  A health care professional authorized by law to prescribe drugs or dangerous 
drugs who practices as a sole proprietor under their medical license does not 
need a license as a terminal distributor of dangerous drugs (TDDD).   

 
Exemption #2:  Prescribers’ businesses that do not need to be licensed as a TDDD are a 

business practice that is a corporation (including an S-corporation), limited 
liability company, or professional association IF the business practice has a 
SOLE SHAREHOLDER who is a licensed health professional authorized to 

prescribe drugs (prescriber) and is authorized to provide the professional 
services being offered by the practice. See ORC 4729.51(B)(1)(j).  

 
This means that if the business practice has a single prescriber (MD, DO, 

DVM, DPM, etc.) who is the sole shareholder, member, or owner of the 
practice, then this business practice is not required to be licensed as a 
Terminal Distributor of Dangerous Drugs with the Ohio Board of Pharmacy.  

 
However, if the business practice is a group practice AND there are multiple 

owners, shareholders, or members then the business practice 
(corporation, professional association, LLC, or partnership) is required to be 
licensed as a Terminal Distributor of Dangerous Drugs with the Board of 

Pharmacy. There is an application available from the Board office 
(http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/TDDD.aspx). A separate license is 

required for each separate location where dangerous drugs are received, 
stored, used, or distributed. 

 

Exemption #3:  A corporation (including an S-corporation), limited liability company, 
partnership, limited partnership, or professional association if, to be a 

shareholder, member, or partner, an individual is required to be licensed, 
certified, or otherwise legally authorized under Title XLVII of the Revised 
Code to perform the professional service provided by the entity and each 

such individual is a licensed health professional authorized to prescribe 
drugs. See ORC 4729.51(1)(k). 

 
Currently, the ONLY GROUP affected by this change are dentists licensed by 
the Ohio Dental Board. Therefore, dentist owned businesses are not required 

to have a Terminal Distributor of Dangerous Drugs license. 
 

THE ABOVE EXEMPTIONS DO NOT APPLY FOR PRESCRIBER PRACTICES THAT 
PURCHASE AND POSSESS DANGEROUS DRUGS THAT ARE COMPOUNDED OR USED FOR 
THE PURPOSE OF COMPOUNDING OR CONTROLLED SUBSTANCES CONTAINING 

BUPRENORPHINE THAT ARE USED FOR THE PURPOSE OF TREATING DRUG 
DEPENDENCE OR ADDICTION. 

 

https://license.ohio.gov/lookup/default.asp?division=96
http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/TDDD.aspx
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Q5) Am I required to include a narrative with my request form? 
  

Yes.  The narrative must include the following: 1) a description of the activity that will be 
conducted; 2) a list of the types of drugs involved; and 3) information on how you will comply 
with the requirements of OAC 4729-5-10 (http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-10).  Either the 

pharmacy or the Pick-up Station can write the narrative.  The narrative must be on business 
letterhead, dated and signed by either the Pick-up Station or the pharmacy. The narrative MUST 

be uploaded with the Pick-up Station Request Form. Failure to include the narrative will result in 
the automatic denial of your request. 
  

Q6) Which facility should fill out the request form first? 
 

Either the pharmacy or the Pick-up Station can fill out the form first.  Typically, the pharmacy 
will begin the request process.  The required form can be accessed here: 
http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/TDDD.aspx  

 
Q7) Do both parties need to fill out the request form prior to submission to the Ohio 

State Board of Pharmacy?  
 

Yes. Both parties (the pharmacy AND the Pick-up Station) must fill out one form.  Once one 
party has their information completed, they should send that form to the other party to 
complete.  After both parties have completed their sections of the form, the request should then 

be electronically submitted (see Q14 for instructions) to the Ohio State Board of Pharmacy.   
 

Q8) When can a pharmacy begin shipping patient-specific medication to the Pick-up 
Station? 
 

A pharmacy may begin the shipment of patient-specific medication as soon as a completed Pick-
up Station request form is successfully uploaded to the Ohio State Pharmacy Board’s web site 

(see Q14 for instructions).   
 
Q9) If my facility’s Pick-up Station request was approved prior to 2/1/2015, do I need 

to upload a new request to the Board’s web site?  
 

No.  If your pick-up station waiver was submitted and approved prior to 2/1/2015, you do not 
need to submit another Pick-up Station request. 
 

Q10) What will the Board do with the Pick-up Station request once it has been 
uploaded?  

 
The request form will be reviewed by Board’s licensing department to ensure it meets the 
criteria specified in OAC 4729-5-10.  If the form is incomplete or does not meet the 

requirements of the rule, it will be denied.   
 

Q11) How will I be notified that my Pick-up Station request is denied? 
 
The e-mail addresses provided when the request is uploaded to the Board will receive a 

notification indicating that the request has been denied.  This notification will also include the 
reason(s) why the request was denied.   

 

http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-10
http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/TDDD.aspx
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Q12) What do I do if my facility’s Pick-up Station Request Form is denied?  
 

Immediately upon the denial of a Pick-up Station Request Form, it is unlawful for the locations 
listed to continue shipping/receiving patient-specific drugs UNTIL they have resubmitted an 

acceptable request form. 
 
Q13) Does my approval as a Pick-up Station expire? 

 
No.  Once your request is approved it does not expire.  However, if there is a change in the 

types of drugs shipped/received or any other activity conducted that deviates from the original 
narrative submitted, you must submit a new request.   
 

Q14) How do I upload my Pick-up Station Notification Form?  
 

Step 1: Visit: http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/GeneralDocumentUpload.aspx. 
 
Step 2: From the “General Document Upload” page, enter the pharmacy’s TDDD license number 

in the space provided.  
 

Step 3: Choose “Pick Up Station Form” in the drop-down menu.  
 

Step 4: Enter your contact e-mail address. This will be the primary point of contact should your 
request be denied by the Board.  You may enter multiple e-mail addresses by using ; between 
each address.    
 
Step 5: Click the “Choose File” button and select your completed Pick-up Station request 

document (which should include the narrative and all necessary attachments in a single PDF 
document).  
 

Step 6: Click the “Submit” button.  A message stating the document was successfully uploaded 
should then appear on the screen.  If you do not see this message after clicking submit, then 

please try uploading the document again.  
  
 

For More Information 
 

Should you need any additional assistance, please do not hesitate to contact the Board by 
visiting: http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx.    
  

http://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/GeneralDocumentUpload.aspx
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx
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4729-5-10 [Effective 2/1/2015] Prescription pick-up station. 

(A) No pharmacist shall accept prescriptions obtained from a place which offers, in any manner, 
its services as a "pick-up station" or intermediary for the purpose of having prescriptions filled 

unless such place is a pharmacy as defined in section4729.01 of the Revised Code and all of the 
following apply: 

(1) The site is appropriately licensed pursuant to Chapter 4729. of the Revised Code; 

(2) The receipt, storage, control, and distribution of prescriptions are in the full and actual 

charge of a pharmacist licensed pursuant to Chapter 4729. of the Revised Code; 

(3) An appropriate recordkeeping system is in place that will provide accountability for proper 
receipt, delivery, and return of all prescriptions; 

(4) There is a documented method in place to ensure compliance with rule 4729-5-22 of the 

Administrative Code. 

(5) The following documentation is submitted in a manner prescribed by the board: 

(a) If the pharmacy shipper and receiver are not within the same corporation, then the pick-up 
station must complete the "pick-up station request form 1-1" available 

on www.pharmacy.ohio.gov; or 

(b) If the shipper and receiver are within the same corporation, then the pick-up station must 
complete the "pick-up station request form 1-many" available on www.pharmacy.ohio.gov. 

(B) No pharmacist shall dispense dangerous drugs to a place which offers, in any manner, its 

services as a "pick-up station" or intermediary for the purpose of having prescriptions filled or 
delivered unless such place is a pharmacy as defined in section4729.01 of the Revised Code or, 

if not a pharmacy, all of the following apply: 

(1) The site is appropriately licensed pursuant to Chapter 4729. of the Revised Code. 

(2) There is clear and convincing evidence that delivery of a prescription medication directly to 
the patient would result in: 

(a) Danger to public health or safety, or 

(b) Danger to the patient without increased involvement by a health care professional in the 

patient's drug therapy. 

(3) The receipt, storage, control, and distribution of prescriptions or drugs are in the full and 
actual charge of a health care professional licensed pursuant to Chapter 4715., 4723., 4729., 
4730., 4731., or 4741. of the Revised Code. 

(4) An appropriate recordkeeping system is in place that will provide accountability for proper 
receipt, delivery, and return of all prescription medications. 

(5) There is a documented method in place to ensure compliance with rule 4729-5-22 of the 
Administrative Code. 

http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-10v2
http://codes.ohio.gov/orc/4729.01
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-22
http://www.pharmacy.ohio.gov/
http://www.pharmacy.ohio.gov/
http://codes.ohio.gov/orc/4729.01
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-22
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(6) The following documentation is submitted in a manner prescribed by the board: 

(a) If the pharmacy shipper and receiver are not within the same corporation, then the pick-up 
station must complete the "pick-up station request form 1-1" available 

on www.pharmacy.ohio.gov; or 

(b) If the shipper and receiver are within the same corporation, then the pick-up station must 
complete the "pick-up station request form 1-many" available on www.pharmacy.ohio.gov. 

(C) The state board of pharmacy may restrict a site from acting as a pick-up station if it has 

clear and convincing evidence that the activities of the pick-up station present the following: 

(1) Danger to public health or safety, or 

(2) Danger to the patient. 

Effective: 02/01/2015 

 

 
 

http://www.pharmacy.ohio.gov/
http://www.pharmacy.ohio.gov/

